GÖYÇE - ZENGEZUR TÜRK DEVLETİ CUMHURBAŞKANI ANKARA OFİSİNİN AÇILIŞ KANUŞMASI









GHA: 1/1/ 0022                                                                                                                07.09.2022

 

KONU: GÖYÇE – ZENGEZUR TÜRK DEVLETİ CUMHURBAŞKANI RİZVAN TALİBOV”UN

             ANKARA İRTİBAT BÜROSU AÇILIŞ KONUŞMASI                                    

 

 

       Sayın Konuklar, Sayın Basın Mensupları ve Sayın Göyçe-Zengezur Türk Devletinin Kabine üyeleri öncelikle hepinizi Saygı / Hürmetle Selamlıyorum.

       Bugün burada sizlerin de katılımlarıyla,  toplanmış olmamızın önemli sebepleri vardır. Bizi bu günde yalnız bırakmayan, yanımızda yer alan , ayrıca burada olmayıp, bizimle her daim yer almış dostlarımızın,  varlığıyla  Devletimiz Göyçe-Zengezur  Türk Devleti Cumhuriyetinin , Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin Başşehri Ankara da,  ilk Temsilciliğini açıyor olmanın , Devletim ve Milletim adına mutluluğunu yaşıyorum. Devlet olma yolunda atılmış bu güçlü  adımın  hazırlanmasında katkısı olan,  başta Cumhurbaşkanı yardımcım Mehmet Ali Aslan Bey  ile onun şahsında yakın arkadaşlarını kutluyorum. Yine binamızın hazırlanması aşamasında görev almış olan, Cumhurbaşkanı yardımcılarımızdan  Bülent  Özgül Bey’e, Erdal Antakyalı Bey Efendiye , verdikleri katkı , destek içinde ayrıca teşekkür  ederim.

     Sayın Konuklarımız,

     Sayın Basın Mensubu arkadaşlarımız, size açılışımızın hemen öncesinde kısaca bugünlere buraya nasıl geldik kısaca bahsetmek isterim.

     1918'de kurulan bağımsız bir devlet olarak 114.000 kilometrekare. Kendi toprakları tarafından tanınan Azerbaycan Halk Cumhuriyeti sınırları içinde ve 1920 yılında APC devletinin Sovyet Rusya tarafından yıkılıp işgal edilmesinden sonra, yerel nüfusun %80-85'ini Azerbaycanlılardan oluşturmasına rağmen, 1920-1930 yıllarında uluslararası hukuka aykırı tutumlarını dikkate alarak 10 Mart 2021 tarihli Beyannamemizle Göyça, Karakoyunlu, Darelayaz, Zengi, Vedibaşar, Zengezur ve diğer il sınırları içinde Göyça-Zangezur Cumhuriyeti'nin kurulduğunu ilan ettik.

    Yıllar içinde Ermenistan Sovyet Cumhuriyeti'ne verilen ilçeler. Bu Bildirgenin maddeleri uyarınca devlet inşası yönünde birçok önemli çalışma yapılmıştır. Azerbaycan Cumhuriyeti Qərbi (Batı) Azerbaycana (Ermenistana) Qayıdış (Dönüş) Birliyi Yüksek Danışma Konseyi tarafından 10 Mart 2021 tarihinde kabul edilen ve Azerbaycan Cumhuriyeti'nin tek meşru yasal belgesi olan Bildirge'nin bazı maddelerinin günümüz gerçeklerine uygun olarak değiştirilmesine ve eklenmesine büyük ihtiyaç vardır. Göyçe-Zangezur Cumhuriyeti'nin kurulması. Bu nedenle, bu Bildiri'nin maddelerine aşağıdaki değişiklik ve ilavelerin yapılmasına karar verilmiştir.

1. Göyça-Zangezur Cumhuriyeti'nin adı Göyça-Zangezur Türk Cumhuriyeti (GZTC) olarak değiştirilmelidir.

2. Göyça-Zangezur Türk Cumhuriyeti, cumhurbaşkanlığı (cumhurbaşkanlığı) yönetim sistemine sahip, laik, demokratik ve çok kültürlü değerlere sahip yasal bir devlettir.

3. Göyça-Zangezur Türk Cumhuriyeti devlet sınırları, Cumhurbaşkanı Rizvan Talibov tarafından 20 Ağustos 2021 tarihinde imzalanan 01 No'lu kararnameye göre Göyça, Karakoyunlu, Darelayaz, Zengi, Vedibasar, Qerbi Zengezur ilçeleri sınırlarını kapsamaktadır.

4. Göyça-Zangezur Türk Cumhuriyeti Milli Meclisinin (Parlamento) üye sayısı 75 (yetmiş beş) milletvekilinden 45 (kırk beş) milletvekiline düşürüldü. GZTC Milli Meclisi (Parlamento) milletvekilleri, bu Bildiri'nin yasal olarak yürürlüğe girdiği tarihten itibaren her 5 (beş) yılda bir yapılacak özgür, demokratik seçimlerle belirlenecektir.

5. Talibov Rızvan Raşid oğlu, QAQB Yüksek Danışma Kurulu üyelerinin çoğunluğu tarafından Göyça-Zangezur Türk Cumhuriyeti prezidenti (cumhurbaşkanı) seçildi ve bu pozisyon için onaylandı. Bir sonraki GZTC başkanı, her 6 (altı) yılda bir yapılacak özgür, demokratik seçimlerle belirlenecek.

6. GZTC prezidenti (cumhurbaşkanı) herhangi bir nedenle görevini yerine getiremezse, bir sonraki başkan seçilinceye kadar görevleri vitse-prezidente  (eşbaşkanına) devredilir. Virse-prezident (eş-cumhurbaşqanı) yapamazsa Başbakana, yerine getiremezse Millet Meclisi Başkanına (spiker), yerine getiremezse Bakanlardan birine gider. Vitse-prezident (eş-cumhurbaşqanı), GZTC cumhurbaşkanı tarafından atanır ve cumhurbaşkanın emriyle görevinden alınır.

6 . GZTC başkan yardımcıları (cumhurbaşkanı yardımcıları), Cumhurbaşkanlığı İdaresi başkanı (Cumhurbaşkanlığı makamı), daire başkanları, yapı ve personel birimi, Bakanlar Kurulu (Başbakan), Başbakan (Başbakan) yapı ve personel birimi, bakanlar (bakanlar) ve yardımcıları (asistanları), komite başkanları ve yardımcıları (asistanları), yurtdışında temsilcilik (elçilik) kurulması ve müdürlerin, personel birimlerinin atanması ve görevden alınması, GZTC vatandaşlığına kabul ve vatandaşlıktan muafiyet GZTC prezidentinin (cumhurbaşkanının) münhasır yetkisidir. ve ilgili kararnamelerle düzenlenir. .

 7 . GZTC devletinin ana kanunu, bayrağı, arması, marşı ve diğer devlet niteliklerinin kabulü cumhurbaşkanının önderliğinde hazırlanır ve onun kararname ve emirleriyle onaylanır.

8. Sürgündeki GZTC'nin geçici ikametgâhları Azerbaycan ve Türkiye eyaletlerinde veya üçüncü ülkelerde olabilir. Tarihi topraklara yerleştikten sonra daimi ikametgâhı GZTC'nin başkentinde olacaktır. GZTC'nin başkenti olarak Qerbi Zengezur ilçesinde bulunan Gafan şehri seçilmiştir. Memleketlerinden şiddetle kovulan Azerbaycanlı nüfusun tarihi vatanlarına dönüşünü sağlamak, tarihi topraklarımızın bilinen sınırları içinde GZTC devletinin gücünü tesis etmek ve aynı zamanda Gafan şehrinin GZTC'nin başkenti statüsünü alması durumunda, Azerbaycan ve Türkiye devletlerinin arabuluculuğunda GZTC hükümetleri ile Ermenistan hükümetleri arasında müzakereler yapılacak.

9. Türkiye, Azerbaycan, diğer Türki devletler, İran, Ermenistan, Rusya, Amerika, Avrupa ve Doğu ülkeleri vatandaşları başvurarak GZTC vatandaşlığı alabilirler.

10. GZTC, Ermenistan Cumhuriyeti ile mevcut Ermenistan Cumhuriyeti sınırları içinde konfederal bir temelde bir arada yaşamayı kabul eder ve değerlendirir.

11. GZTC devletinde ulusal, ırksal, dinsel ayrımcılık yoktur ve asla olmayacaktır. Bu nedenle Azerbaycanlılar, Türkler, Kürtler, Ermeniler vb. tüm din, ırk ve milletlerden insanlar bu devlette yaşamaktadır. Farklı milletlerden insanların bir arada yaşaması sağlanacaktır.

12. Bu Bildiri'de yer alan hususlar, GZTC Ana Kanununda (Anayasa) belirlenecektir. GZTC'nin Ana Kanunu (Anayasa) kabul edilinceye kadar, meşru bir hukuki belge olan bu Bildirge'nin ilgili maddeleri, devlet inşası ve yönetimi işlerinde ele alınacaktır.

13. Bu Bildiri, GZTC cumhurbaşkanı ve QAQB başkanı şahsım tarafından imzalanacak ve yayınlandığı tarihten itibaren yasal olarak yürürlüğe girecektir.

    Gördüğünüz üzere, Türkiye Cumhuriyeti Başşehri Ankara’da bugün açılışını yaptığımız Göyçe-Zengezur Türk Devleti Cumhuriyetinin Ankara Temsilciliği bizim için son derece önem teşkil etmiştir. Tekrardan tüm konuklarımıza hoş geldiniz diyorum! 

Sağlıcakla kalınız!

                                                           

                                                    RİZVAN TALİBOV

          GÖYÇE – ZENGEZUR TÜRK DEVLETİ CUMHURİYETİ CUMHURBAŞKANI

 

 

DAGITIM:

1-    GÖYÇE – ZENGEZUR TÜRK DEVLETİ DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI

2-    GÖYÇE – ZENGEZUR  TÜRK DEVLETİ CUMHURİYETİ YETKİLİ KABİNESİ

3-    YURT İÇİ – YURT DIŞI BASIN / MEDYA KURULUŞLARI AJANSLARI

4-    AÇILIŞA KATILAN KONUKLAR

 

 


Yorumlar